17 Kasım 2011 Perşembe

VİCDANİ RED NEDİR

                           
     Vicdani ret  90 lı yıllarda konuşulmaya başlanan ve “İnsan öldürme eğitimini almayı ret eden . Dini inançlara göre de insan öldürmeyi ret eden bir mantığın adıdır.” 
Vicdani ret Türkiye de yasal olarak tanınmıyor.
 Kişi neden vicdani retçi olur
*Birey, emir almak ve vermek, itaat etmek ve hükmetmek istemiyor olabilir.
*Birey, şiddet kullanmayı ve insan öldürmeyi öğrenmeyi istemiyordur.
*Birey savaşlara karşı olabilir ve savaşların yürütücüsü olan ordulara hizmet etmek istemeyebilir.
*Birey, (Yehova Şahitleri örneğinde oluğu gibi) dini inançları gerekçesiyle her türlü şiddete karşı olabilir.
*Birey, politik görüşleri doğrultusunda ordusuz, sınırsız, devletsiz, özgür bir dünyada yaşamak istiyor olabilir.
Avrupa da Vicdani reddin politik ve hukuki durumu nedir? 
* Almanya :   Alman Anayasası'nın 4. maddesi, 3. paragrafı: "Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahlı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz." der. Ülkede sivil hizmet hakkı tanınmaktadır.
İsviçre:   17 Mayıs 1992 yılından beri İsviçre Anayasası'nda sivil hizmet hakkı bulunmaktadır. Fakat henüz bir kanun bulunmadığından, vicdani retçiler askeri mahkemelerle yüz yüze gelme zorundalar.
Norveç:  Her yıl yaklaşık 2500 vicdani retçi çıkmaktadır. Bunlar kaydedilenlerin %8' ini temsil eder. Sivil Hizmet hakkı tanınmaktadır. Yürürlükteki vicdani retçilik yasası 1965' ten beri vardır.
*Hırvatistan: 1990 yılından beri Anayasasında Vicdani Red hakkı tanınmakta.
*İspanya: 1989' da sayıları 20.000' i bulan vicdani retçiler yüzünden hükümet Vicdani Red Yasası ile birlikte bir de af çıkardı.
*Belçika:  Vicdani ret hakkı herkese yasal düzenlemeyle tanınmış durumda.
*Hollanda:  Bu ülkede de yasal olarak bu hak tanınmaktadır.
*Kanada:   İngiltere ve ABD'de profesyonel orduya geçilmiş durumda. Yunanistan hariç bütün Avrupa Birliği üyesi “VİCDANİ RET” hakkını tanımıştır. Yunanlı yetkililer de yakında bu yönde adımlar atılacağını bildirmişlerdir.

Türkiye'de vicdani reddin politik ve hukuki durumu nedir?

Türkiye' de 1982 Anayasası'na göre askerlik vatan hizmeti içinde görülmektedir. 1982 Anayasası'nın vatan hizmeti başlıklı 72. Maddesi ise şöyledir:
"Vatan hizmeti her Türk' ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin silahlı kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir."
Vicdani reddini açıklayan kişiler hangi suçlarla yargılanıyorlar

155. madde:    "Geçen maddelerde yazılı olan ahval haricinde kanunlara karşı gelmeye halkı teşvik ile memleketin emniyetine tehlike ivas edecek surette makale nesir edenler ve halkı askerlikten soğutmak yolunda neşriyatta veya telkinatta bulunanlar yahut umumi bir içtimada veya nasın toplandığı yerlerde bu suretle nutuk irat edenler iki aydan iki seneye kadar hapis olunur ve bunlardan 4500 liradan 36.000 liraya kadar ağır cezayı nakdi alınır."1993 yılına dek "halkı askerlikten soğutmak" bir terör suçu olarak fiilen Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) görev alanında kabul ediliyordu. 1993'ten bu yana ise bu suç Türk Askeri Ceza Kanunu'nun (TACK) 58. maddesi ile ilişkilendirilmekte ve "vatana ihanet" kapsamında ele alınarak görevli mahkeme olarak askeri mahkemeler kabul edilmektedir.

TCK Madde 58:  "Her kim Türk Ceza Kanunu'nun 153 ve 161. maddelerinde yazılı suçlardan birisini ve 155. maddede yazılı halkı askerlikten soğutmak yolunda neşriyatta ve telkinatta bulunmak ve nutuk iradetmek fiillerini işleyecek olursa, milli mukavemeti kırmak cürmünden dolayı mezkur maddelerde gösterilen cezalarla……..

     Savaşın Dünyada ya gerilla yöntemleriyle, yada nükleer savaş olacağı düşünüldüğünde, gönülsüz askere aldığımız ne yapacağından emin olmadığımız zatı muhteremler le omuz omuza bir ortam sizce doğru bir ortammıdır?

       Ben savaşmayacağım, İnsan öldürmeyi öğrenmeyeceğim diyen birisine eziyet etmek doğrumu sizce?

       Efendim Vatan müdafaasını kim yapacak? Diyorsunuz. Zaten vatan müdafaasını yine gücümüzün yettiği gariban çocuklarına yaptırmıyor muyuz? Zengin çocukları siyasilerin çocukları askeri gazinolarda tatil köylerinde askerlik yapmıyor mu?

      Şehit çocukların ailelerinin yaşam koşullarını görmüyor muyuz?  Bu çocuklar yerine profesyonel askerlerle gerilla savaşı yapılsaydı 30 yıldır ülkemde 30 bin şehit verilmezdi.

    Şimdi siz karar verin okuyucularım. Askerliği meslek edinmiş profesyonel, vatan aşkı ile dolu ordumu bu memleketi daha iyi korur?

    Yoksa askere gönülsüz gelmiş PKK lılara bilgi aktaran ya da savaşmak istemeyen insanlarla sayısı artırılmış ordumu bu ülkeyi daha iyi korur.

     Siz bu BEDELLİ ASKERLİĞİ de VİCDANİ RED  yasasını da çıkarmak zorundasınız.   Bu durum ordumuzu zayıflatmaz aksine güçlendirir diye düşünüyorum.    

  Not:    Ayrıca, Avrupa birliğine girebilmemiz için yıl sonuna kadar da Vicdani ret yasasının ülkemizde de çıkarılması istenmektedir.   Saygılarımla
                                                                      
                 2011-11-16  Mehmet KIZILASLAN

                                  

2 yorum:

  1. Sayın Mehmet Kızılaslan gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.

    Yalnız başlıkta bir hata var :))

    YanıtlaSil
  2. İlginizden dolayı teşekkür ederim. Başlığı düzelttim. Saygılarımla Mehmet KIZILASLAN

    YanıtlaSil